Skip to content

Miód naturalny

W stałej sprzedaży posiadamy szeroką gamę miodów oraz produkty pochodne i pszczele. Miody dostępne są w opakowaniach o objętości od 25g do 1kg. Miód lipowy i wielokwiatowy dostępne są także w formie praktycznego dozownika. Pełen asortyment dostępny jest na stronie Oferta.

Miody naturalne

Wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy, spadziowy, rzepakowy i mniszkowy.

Ziołomiody

Pokrzywowy, głogowy, sosnowy, aroniowy, aloesowy.

 

Produkty pszczele

Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, propolis, mieszanka miodowa z mleczkiem i mieszanka z pierzgą.

Właściwości miodu

Niezależnie od wartości smakowych i odżywczych, miód działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Zalecany jest szczególnie w stanach wyczerpania, osłabienia po operacjach, kuracjach antybiotykowych. Zwiększa ilość czerwonych krwinek, przyspiesza rekonwalescencję, usuwa zmęczenie. Powinien być podawany dzieciom w czasie intensywnego rozwoju organizmu.

Miód wielokwiatowy

Wysokokaloryczny i lekkostrawny – dodaje energii i wzmacnia cały organizm. Stosowany przy alergiach, katarze siennym, w chorobach serca i przeziębieniach.

Miód lipowy

Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco. Stosowany w zapaleniu oskrzeli, grypie, kaszlu, gorączce oraz stanach niepokoju i bezsenności.

Miód akacjowy

Zalecany diabetykom. Stosowany przy zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego – zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Miód gryczany

Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach.

Miód wrzosowy

Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Stosowany w leczeniu prostaty.

Miód spadziowy

Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i większe wartości odżywcze niż miody nektarowe (większa zawartość składników mineralnych). Stosowany w anemiach, gruźlicy, chorobach krążenia, zaparciach. Miód ze spadzi iglastej również w nieżytach górnych dróg oddechowych.

Miód nektarowo-spadziowy

Łączy delikatny smak miodów nektarowych i zwiększoną aktywność antybiotyczną spadziowych. Stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu). Ma zdolność blokowania ołowiu.